KOSKENKORVA MATKAILIJALLE

Ilmajoen Koskenkorva on pieni noin 2000 asukkaan kylä, jossa matkailijalle kuitenkin löytyy tutustumisen arvoisia paikkoja. Koskenkorva nimenä tuo ensisijaisesti mieleen Koskenkorva Viinan, mutta toki kylässä on muutakin nähtävää.

Koskenkorvan tehtaat

Oy Alkoholiliike Ab perusti 1930-luvun lopulla väkiviinanpolttimon ympärille muodostuneen tehdasyhdyskunnat. Teollista toimintaa nykyään alueella harjoittavat Altia Oyj ja A-Rehu Oy. Alue on määritelty museoviraston toimesta yhdeksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Tehdas valmistui jo vuonna 1940, mutta tehdas käynnistettiin vasta sotien jälkeen vuonna 1945. Perunaviinan valmistusta jouduttiin lykkäämään elintarvikepulan vuoksi vuoteen 1953, jolloin markkinoille tuli uusi tuotemerkki, vieläkin voimissaan oleva Koskenkorvan viina, jonka valmistukseen tosin perunan sijasta käytetään nykyään ohraa.

Nuijasodan muistomerkki

Nuijasota oli suomalaisten talonpoikien kapina aatelistoa ja sotaväkeä vastaan vuosina 1596-1597. Talonpoikien kapina päättyi veriseen tappioon. Kapinan syynä oli kasvanut säätyjen vastakkainasettelu, kun aateli vaurastui ja talonpojat köyhtyivät. Maakunta oli riippuvainen kaupasta ja tuonnista ja pohjalaisille tuottajille sen aikakauden hintakehitys oli epäedullinen. Keskeinen hahmo nuijasodan syttymisessä oli rikas ratsutilallinen nimismies Jaakko Ilkka, joka valittiin talonpoikien armeijan johtajaksi. Nuijasodan viimeinen taistelu käytiin Santavuorella 24.2.1597 ja taistelu päättyi marski Klaus Flemingin voittoon pohjolaiskapinallisista.

Nuijamiesten muistomerkki paljastettiin Koskenkorvan Kapalankankaalla vuonna 1925 ja sen on tehnyt kuvanveistäjä Matti Visanti, muistomerkin paljastustilaisuudessa oli läsnä myös presidentti Lauri Relander.

Santavuori

Santavuori on mäki Koskenkorvalla. Korkein kohta on 145 metriä merenpinnan yläpuolella. Mäen huipulla on puurakenteinen näkötorni, joka on valmistunut vuonna 1965. Santavuoren alueelta löytyy myös tuulivoimapuisto, joka perustettiin vuonna 2016. Tuulivoimapuistossa on 17 voimalaa.

Trahteeri

Altian Koskenkorvan tehtaan läheisyydessä sijaitsee persoonallinen Koskenkorvan trahteeri. Trahteeri tarkoittaa Pohjanmaan murteella kestipaikkaa. Isäntäparina toimii Sari ja Jaakko Koskenkorva. Trahteeri tarjoaa pitopalvelua, majoituspalveluita ja vanhassa lampolassa sijaitsee Trahteerin kylpylä.

Koskenkorva museo

Koskenkorva museossa voi tutustua tarinoihin alkoholin historiasta Suomessa, sieltä saa tietoa esimerkiksi kansallisjuomamme valmistuksesta. Museossa on esillä mm. viinanteon valmistusvälineitä, viinapannuja ja vanhoja valistustauluja. Vuonna 2018 Koskenkorva museossa on kolme näyttelyä; Viina Suomessa: tarinoita kotipolton ajasta kieltolain kautta nykypäivään, Koskenkorva ja tehdas: Koskenkorvan kylän, viinatehtaan ja sen kuuluisien tuotteiden koko kirjo sekä Könnit – kellomestarit: Ilmajoen kuuluisat kellonrakentajat ja heidän hienoimmat taidonnäytteensä.