KOSKENKORVA VIINA

Rakas lapsi saa monta nimeä, niin myös Koskenkorva Viina eli näin meidän kesken Kossu, Kosander, Koskis, Latoviina ja monta muutakin nimeä tällä lähes kansallisjuomaksi tituleeratulla juomalla on. Koskenkorvan valmistus aloitettiin vuonna 1953 eli jos Koskenkorva Viina olisi ihminen, saisi se jo nauttia ansaituista eläkepäivistä eläkeiän saavutettuaan. Kossun suosio kuitenkin on säilynyt kaikki nämä 65 vuotta ja tänä päivänä sitä myydään Suomen lisäksi myös ulkomailla.

Koskenkorvan lyhyt historia

Koskenkorva sai nimensä maanomistajan mukaan kuten jo aiemmin koko Ilmajoen Koskenkorvan kylä Koskenkorvan rautatieaseman mukaan. Vuonna 1938 Alko osti Jaakko ja Elisabet Koskenkorvalta pari hehtaaria maata viinapolttimoa varten. Tarkoituksena oli käyttää perunaa viinan raaka-aineena, mutta sodan aikaisen elintarvikepulan vuoksi tehdas muutettiin sulfiittiväkiviinan eli tikkuviinan tislaamoksi. Sotavuosina viinan valmistusta vähennettiin ja kulutusta rajoitettiin. Suomi oli aina1960-luvun lopulle saakka maa, jossa oli vaikea saada viinaa käsiinsä. Alkoholiliikkeita sai perustaa vain kaupunkeihin, joten maaseudulla vallitsi käytännössä edelleen kieltolaki. Kun Alkoon mentiin, sieltä ei lähdetty kantamaan olutta vaan ostettiin väkeviä. Viinakortin avulla pyrittiin valvomaan viinan ostamista ja kulutusta ja se oli voimassa aina vuoteen 1971 saakka.

Viinaa, vodkaa vai mitä?

Koskenkorva on viljasta valmistettua kirkasta viinaa, johon on lisätty sokeria 3 g/l. Alun perin raaka-aineena käytettiin perunaa, mutta nykyään Koskenkorva valmistetaan kotimaisesta Koskenkorvan valmistukseen jalostetusta Botnia-ohrasta, jota Ilmajoelle Altian tehtaille toimittavat lähialueen sopimusviljelijät. Aiemmin Koskenkorva Viinaa ei luokiteltu vodkaksi juomaan lisätyn sokerin takia, mutta vuonna 2009 tuli kuitenkin EU-direktiivi voimaan, jonka mukaan Koskenkorva luokitellaan vodkaksi, koska kaikki alkoholijuomat, joiden alkoholipitoisuus on yli 37.5 tilavuusprosenttia ovat vodkaa. Perinteisesti Koskenkorvan alkoholipitoisuus on ollut 38 tilavuusprosenttia, mutta nykyään tätä ohraviinaa on saatavilla myös 32- ja 30-prosenttisena. Koskenkorva Vodka -juomat ovat vahvempia vodkia tai miedompia juomasekoituksia ja niitä myydään ensisijaisesti ulkomailla.

Koskenkorvaa on saatavilla useassa erikokoisessa pullossa, lasipullojen lisäksi saatavilla on juomaa useassa koossa myös muovipulloissa. Olipa pullo lasia tai muovia tai koko mikä hyvänsä, Koskenkorva Viina säilyttää edelleen suosionsa koko kansan Kossuna ja totesihan jo presidentti Ronald Reagan Suomen vierailullaan, että ”Koskenkorva is very good”.